Το καλοκαίρι μπήκε και επίσημα και η διάθεσή μας αλλάζει προς το καλύτερο μέρα με τη μέρα! Τι πιο χαρούμενο, λοιπόν, από το να απολαύσουμε ένα δροσιστικό Ελληνικό κρασί τις ζεστές μέρες που θα ακολουθήσουν; Θα μας χαρίσει στιγμές αναζωογόνησης με τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του, ενώ παράλληλα θα κάνουμε όνειρα για το καλοκαίρι που είναι μπροστά μας στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, την Ελλάδα!
A-Muse Blanc, Κτήμα Μουσών (Θήβα)
Ποικιλίες: Μαλαγουζιά – Gewürztraminer
Είναι σίγουρα μια από τις πολυαναμενόμενες νέες αφίξεις. Έπειτα από το πετυχημένο ροζέ A-Muse, το λευκό αδελφάκι του είναι ο ορισμός του καλοκαιρινού κρασιού.
Μαλαγουζιά με λίγο Gewürztraminer, ή αλλιώς μία πανδαισία αρωμάτων. Η ελληνική ποικιλία χαρίζει αρωματική βάση, η οποία αποτελείται από πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως το ροδάκινο και το βερύκοκο, αλλά και φινετσάτες βοτανικές νότες. Η αλσατική ποικιλία από την άλλη κάνει πραγματικά τη διαφορά, με νότες λίτσι και γλυκού τριαντάφυλλου. Ένας συνδυασμός για τους φίλους των αρωματικών κρασιών. Η ένταση ωστόσο των αρωμάτων δεν είναι σε κανένα σημείο ενοχλητική.
Στη γεύση έχουμε ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό μπαλάντσο από δροσερή οξύτητα, η οποία υποστηρίζεται από καλά ενσωματομένο οινόπνευμα και εκχύλισμα.
Ένα κρασί “μπαλκονάδας”, που πάει με όλα και με τίποτε. Μπορεί να λειτουργήσει ως απεριτίφ, συνοδός του κυρίως, αλλά και των φρούτων στο τέλος του γεύματος.
Peplo, Κτήμα Σκούρα (Πελοπόννησος)
Ποικιλίες: Αγιωργίτικο – Syrah – Μαυροφίλερο
Πέπλο. Μια λεπτομέρεια έδωσε το όνομά της στο κρασί. Οι φλούδες του Μαυροφίλερου, προκειμένου να εμβαπτίζονται στους αμφορείς και να ελέγχονται, βρίσκονται μέσα σε ύφασμα (τουλπάνι- πέπλο), με τη βοήθεια του οποίου πιέζεται η μάζα στο τέλος με το χέρι, προκειμένου να μείνει μόνο το νεαρό κρασί.
Μαγικό κοραλί χρώμα, μεθυστικά αρώματα από κεράσι, φράουλα, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, λευκά άνθη, μέλι, βιολέτα, με μια ιδέα ορυκτότητας. Στόμα γεμάτο νεύρο και οξύτητα, λιπαρό και ταυτόχρονα δροσερό.
Ένα από τα πιο ερωτεύσιμα ροζέ του φετινού καλοκαιριού που πάει με όλα.
Τομή Μαντινεία, Οινοποιείο Τρουπή (Μαντινεία)
Ποικιλίες: Μοσχοφίλερο
Το Οινοποιείο Τρουπή είναι από τα λίγα οινοποιεία που έχουν εστιάσει σχεδόν αποκλειστικά σε μία ποικιλία. Το Μοσχοφίλερο είναι η ποικιλία όπου εξειδικεύονται, στις ροζέ και λευκές εκδοχές του. Η Τομή είναι ένα από τα ανερχόμενα κρασιά με αρώματα ανθικά, εσπεριδοειδή και τραγανή οξύτητα.
Pink Pull, Κτήμα Καριπίδη (Λάρισα)
Ποικιλίες: Sangiovese
Από την οικογένεια Καριπίδη στη Θεσσαλία, ένα αξιοπρεπές ξηρό ροζέ κρασί, από την ιταλικά ποικιλία Sangiovese. Γοητευτικό ανοιχτόχρωμο ροζ στην όψη, με κρεμμυδί απόχρωση, και ασημένιες ανταύγειες. Αρώματα κυδωνόπαστας, λίτσι, και φλούδας πορτοκαλιού. Ο αρωματικός του χαρακτήρας αποδίδεται και γευστικά. Στόμα λιπαρό με ισορροπημένη οξύτητα. Μια επιλογή για κάθε διάθεση.
Είναι εξαιρετικός συνδυασμός για σούσι, όστρακα, τσιπούρα ψητή με λαχανικά και κοτόπουλο με ελαφριές σάλτσες.
Ακακίες, Κτήμα Κυρ-Γιάννη (Αμύνταιο)
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο
Από την ποικιλία Ξινόμαυρο και αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μ. (στο Δήμο Αγίου Παντελεήμονα, εντός των ορίων της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Αμύνταιο). Διαθέτει ζωηρό ροζ χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Έντονα αρώματα φράουλας και μικρών κόκκινων φρούτων του δάσους συνθέτουν τον τυπικό γοητευτικό χαρακτήρα του κρασιού. Η στρογγυλεμένη οξύτητα δροσίζει το σώμα χωρίς όμως να διαθέτει την υψηλή ένταση ενός ροζέ Ξινόμαυρου από το Αμύνταιο, ενώ το τελείωμα αφήνει στο στόμα αρώματα κόκκινων φρούτων που διαρκούν.
Idylle d’ Achinos, La Tour Melas (Αχινός, Φθιώτιδα)
Ποικιλίες: Grenache Noir – Syrah – Αγιωργίτικο
Από τα πιο φημισμένα Ελληνικά ροζέ κρασιά, κυρίως για το χρώμα και το στυλ του που παραπέμπουν στα διεθνούς αναγνωρισιμότητας ροζέ Γαλλικά κρασιά από την περιοχή της Προβηγκίας. Το απαλό σομόν χρώμα, το γοητευτικό άρωμα που αντανακλά την φρεσκάδα των κόκκινων φρούτων και των ανθέων εσπεριδοειδών, το γεμάτο σώμα με τη δροσιστική οξύτητα και τη μακριά επίγευση, αδιαμφισβήτητα δίνουν μια εκπληκτική διάσταση στο κρασί.
Είναι εξαιρετικός συνδυασμός για σούσι, όστρακα, τσιπούρα ψητή με λαχανικά και κοτόπουλο με ελαφριές σάλτσες.
Moschopolis 6, Οινοποιείο Μοσχόπολις (Θεσσαλονίκη)
Ποικιλίες: Ασύρτικο – Ξινόμαυρο
Δεν το λες κλασικό κρασί του καλοκαιριού. Με ζύμωση στο βαρέλι και παραμονή σε αυτό για άλλους 6 μήνες (εξού και το όνομά του), το κρασί έχει αποκτήσει δύναμη, βάθος, πλάτος και πολυπλοκότητα που θα ζήλευαν πολλά κόκκινα κρασιά.
Έλα, όμως, που υπάρχει ένα σημαντικό ακόμη χαρακτηριστικό, που αλλάζει τις ισορροπίες: η οξύτητα, η οποία χτίζεται στο σώμα του κρασιού τόσο από το Ασύρτικο και άλλο τόσο από το Ξινόμαυρο, το οποίο συμμετέχει μόνο κατά 10% στο χαρμάνι.
Αυτό το 10% όμως προέρχεται από ανώριμα ακόμη σταφύλια. Έτσι, το κρασί εμφανίζεται γεμάτο, αλλά και πολύ ζωηρό. Πολυδιάστατο, αλλά ποτέ βαρετό, και με φανταστική εξέλιξη στο χρόνο.
Καλοκαιρινό-καλοκαιρινό, ωστόσο θέλει μεγάλο ψάρι στη σχάρα, μεγάλες γαρίδες ή αστακό σε όλες τις εκδοχές που έχουν καλό βούτυρο, αλλά και όλα τα κρεατικά που θέλετε να απολαύσετε το καλοκαίρι, αλλά όχι με κόκκινο.
Domaine Costa Lazaridi Merlot Rosé, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Δράμα)
Ποικιλίες: Merlot
Αυτό είναι ένα ροζέ από τη Δράμα που σίγουρα θα σας μεταφέρει στην Προβηγκία με την πρώτη κιόλας γουλιά, αφού το στιλ του είναι όμοια μαγικό με τα συγκεκριμένα κρασιά της Γαλλίας.
Το εξαιρετικά φωτεινό σομόν του χρώμα εκπέμπει αισιοδοξία. Στη μύτη είναι ζωηρό και παραπέμπει κυρίως σε κόκκινα φρούτα, ενώ δεν λείπει μια νύξη λεμονάτης βερβένας και ένα σχεδόν ανεπαίσθητο πέρασμα μπαχαρικών.
Είναι κομψό, αριστοκρατικό και φινετσάτο, με δροσιστική οξύτητα που ισορροπεί την αλκοόλη, δημιουργώντας μια αίσθηση αρμονίας.
Αν και η ντελικάτη του προσωπικότητα μας προδιαθέτει να το απολαύσουμε μόνο του, μπορεί να συνοδεύσει θεσπέσια ένα πιάτο με καλοκαιρινά γεμιστά.
Rossiu di Munte Βλάχικο, Κατώγι Αβέρωφ (Μέτσοβο)
Ποικιλίες: Βλάχικο
Το Βλάχικο είναι μια ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται στην Ήπειρο, σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο και είναι μια σπάνια ελληνική ποικιλία. Το Κατώγι Αβέρωφ Βλάχικο είναι ένα κρασί με μαλακές τανίνες, μπαχαρένιο και φρουτώδη χαρακτήρα, με αναζωογονητική οξύτητα. Το προτείνουμε ως μια εναλλακτική πέρα από τα συνηθισμένα, με σκοπό την αναζήτηση κάτι διαφορετικού.
Ακακίες Sparkling, Κτήμα Κυρ-Γιάννη (Αμύνταιο)
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο
Τα αφρώδη κρασιά είναι η κατηγορία κρασιών με τη μεγαλύτερη δυναμική στην Ελλάδα στα χρόνια που ακολουθούν. Είναι νόστιμα, φτιάχνουν διάθεση, μπορείς να τα συνδυάσεις με πλήθος εδεσμάτων, μπορείς να τα απολαύσεις σκέτα, ενώ αποτελούν σίγουρα την πιο δροσιστική εναλλακτική σε κάθε λογής “ψευτοκοκτέιλ” για το καλοκαίρι και όχι μόνο.
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη δημιούργησε στο Αμύνταιο, στο πιο ιδανικό αμπελοτόπι στην Ελλάδα για αφρώδη κρασιά, ένα ροζέ αφρώδες σύμβολο για το ελληνικό καλοκαίρι. Ήδη το χρώμα του σε βάζει σε διάθεση κυκλαδίτικης βουκαμβίλιας.
Το άρωμα του είναι ζωηρό, κερασένιο, κεφάτο. Η λεπτή του φυσσαλίδα στο στόμα αναζωογωνεί αισθήσεις και διάθεση, ενώ πολλαπλασιάζει τα φρουτένια αρώματα στόματος. Αν θα έπρεπε με μία λέξη να περιγράψουμε την επίγευση που αφήνει αυτό το κρασί, αυτή θα ήταν ΚΕΦΙ.
Πηγή: αθηΝΕΑ
Δοκιμάστε τα
- Προσφορές, Ροζέ Κρασιά, Σαμπάνιες / Αφρώδεις Οίνοι
Κτήμα Κυρ-Γιάννη Ακακίες Sparkling 2020
Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Αμύνταιο
Πλούσιος αφρισμός, εκρηκτικός αρωματικός χαρακτήρας, δροσερό και ισορροπημένο. Ένα στιλάτο ξηρό αφρώδες ροζέ.
To ξινόμαυρο είναι μια ποικιλία ιδανική για αφρώδη κρασιά και στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη το γνωρίζουν καλά, καθώς παράγουν, εδώ και πολλά χρόνια, ένα από τα καλύτερα αφρώδη κρασιά της χώρας, που κερδίζει τόσο το νεανικό κοινό όσο και τους πιο εκοικιωμένους ουρανίσκους.
Κωδικός προϊόντος: 255001 - Ροζέ Κρασιά
Κτήμα Κυρ-Γιάννη Ακακίες 2022
Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Αμύνταιο
Έντονα αρωματικό, πολύπλοκο και με δροσιστική οξύτητα. Ένα διαφορετικό ροζέ, σχεδόν ανοικτόχρωμο ερυθρό.
Το Ξινόμαυρο είναι μια ερυθρή ποικιλία που δίνει εξαιρετικά ροζέ κρασιά και το Ακακίες του Κυρ-Γιάννη το αποδεικνύει περίτρανα. Χαρίζει απλόχερα τον δροσερό και φρουτώδη χαρακτήρα του, προκαλώντας τον θαυμασμό τόσο του αντρικού τόσο και του γυναικείου κοινού σε όλες τις ηλικίες!
Κωδικός προϊόντος: 252002