fbpx
Το τέλειο τυρί για να συνοδεύσετε το κρασί σας

Το τέλειο τυρί για να συνοδεύσετε το κρασί σας Γράψτε σχόλιο

Μοιάζουν φτιαγμένα το ένα για το άλλο. Κρασιά και τυριά, ή τυριά και κρασιά ταιριάζουν υπέροχα μαζί, αρκεί να ξέρουμε πώς να τα συνδυάσουμε.

Τα βασικά

Η επιλογή του κατάλληλου κρασιού για ταίριασμα συνήθως γίνεται με κριτήριο την ωρίμανση και την ύπαρξη «γλυκύτητας» ή οξύτητας στο τυρί.

Σε γενικές γραμμές, τα φρέσκα λευκά κρασιά ταιριάζουν με φρέσκα λευκά τυριά, ενώ τα ώριμα, περασμένα από βαρέλι, λευκά κρασιά ταιριάζουν με λευκά ώριμα και καπνιστά τυριά.

Τα λευκά κρασιά με υψηλή οξύτητα ταιριάζουν με έντονα αλμυρά τυριά και τα πλούσια ερυθρά κρασιά ταιριάζουν με λιπαρά κίτρινα τυριά. Τέλος, τα ερυθρά, παλαιωμένα κρασιά ταιριάζουν με παλαιωμένα κίτρινα τυριά, ενώ τα αφρώδη κρασιά κάνουν ωραιότατη παρέα με κρεμώδη τυριά.

Τα καλύτερα οινικά ταιριάσματα

Η φέτα, και τα πολύ αλμυρά τυριά, ταιριάζουν πολύ με λευκά κρασιά αυξημένης οξύτητας, όπως το Ασύρτικο, η Ρομπόλα, το Sauvignon Blanc και το Riesling.

Το μπλε τυρί συνδυάζεται ιδανικά με επιδόρπια κρασιά, όπως το Porto, η Μαυροδάφνη ή το σαμιώτικο Vin Doux, οι έντονες γεύσεις των οποίων δεν επισκιάζονται από την αψάδα του. Ένα φρουτώδες Cabernet, ή ένα «γεμάτο» Zinfadel είναι επίσης εξαιρετικοί σύντροφοι για τα πιο αλμυρά μπλε τυριά.

Λιπαρά τυριά με κρεμώδη υφή, όπως το Brie και το Camembert, συνδυάζεται τέλεια με σαμπάνιες και λευκά αφρώδη, που αναδεικνύουν τη γλυκιά, βουτυρένια γεύση τους χωρίς να την «καπελώνουν».

Το κατσικίσιο τυρί βρίσκει τον καλύτερό του φίλο σε ένα μπουκάλι Sauvignon Blanc, που θα συμπληρώσει αρμονικά την οξύτητά του.

Καπνιστά τυριά, όπως το Μετσοβόνε, συνδυάζονται ιδανικά με ένα κόκκινο Syrah, οι καπνιστές νότες του οποίου θα αναδείξουν τέλεια τη γεύση τους.

Η ιταλική παρμεζάνα κάνει τέλεια παρέα με τους συμπατριώτες της: Ένα Chianti ή ένα κόκκινο Brunello di Montalcino θα αναδείξουν την ιδιαίτερη γεύση της, ενώ καλός της φίλος μπορεί να αποδειχτεί και ένα «δικό μας» Αγιωργίτικο.

Μανούρι, ανθότυρο, ξινομυζήθρα και Κατίκι Δομοκού, ταιριάζουν πολύ με ήπια, φρέσκα λευκά κρασιά από την ποικιλία Σαββατιανό, Αθήρι και Μαλαγουζιά, ενώ η πληθωρική κρητική γραβιέρα συνδυάζεται τέλεια με «γεμάτα» κόκκινα Syrah, αλλά μπορεί να αγκαλιάσει λευκά, ξηρά κρασιά, ανεβασμένα σε αλκοόλη, όπως για παράδειγμα ένα Chardonnay.

Το κασέρι, τέλος, ειδικά αν δεν είναι παλαιωμένο, το αναδεικνύει εξαιρετικά ένα Chardonnay. Αν είναι παλαιωμένο, θα ταιριάξει, όπως και η αντίστοιχη γραβιέρα, με ένα Cabernet Sauvignon ή μια περασμένη από βαρέλι Σαντορίνη.

Η μοτσαρέλα ταιριάζει όμορφα με ένα ημίγλυκο ροζέ από Grenache Rouge ή έναν συνδυασμό από Μαυρούδι και Syrah.

Πηγή: In2Life

Συνοδεύστε με λευκά τυριά
Τα μαλακά τυριά συνδυάστε τα με
Πιείτε με ημίσκληρα τυριά
Τα σκληρά τυριά ταιριάζουν με
Συνδυάστε με κίτρινα τυριά
Πιείτε με καπνιστά τυριά
Ώριμα τυριά και γραβιέρα, συνοδεύστε τα με
Συνδυάστε με μπλε τυριά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Είμαι άνω των 18 ετών