Κρασί και ντομάτες

Πώς συνδυάζεται το κρασί με τις ντομάτες; Γράψτε σχόλιο

Οι ντομάτες – ή ακριβέστερα, η οξύτητά τους – μπορεί να είναι πρόβλημα όταν θέλετε να τις συνδυάσετε με ένα κρασί. Αλλά όπως και με τα περισσότερα άλλα τρόφιμα, η συμβουλή είναι: Μην φοβάστε. Θυμηθείτε να ταιριάξετε οξύτητα με οξύτητα. Τα όξινα τρόφιμα κάνουν τα κρασιά να έχουν λιγότερη όξινη γεύση.

Έτσι, αν έχετε φρέσκες ντομάτες, επιλέξτε τραγανά, καλοκαιρινά κρασιά όπως τα ροζέ. Το ροζέ σημαίνει καλοκαίρι: οι ντομάτες βουτηγμένες σε ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με βασιλικό είναι ιδανικός συνδυασμός, με ένα ροζέ από Ξινόμαυρο. Το ελαιόλαδο μαλακώνει την οξύτητα των ντοματών, όπως και η μοτσαρέλα σε μια σαλάτα Caprese. Και μην ξεχνάτε ότι οι φυσαλίδες πάνε με τα πάντα. Ένα αφρώδες κρασί, ειδικά ένα ροζέ αφρώδες, μπορεί να ταιριάξει με την οξύτητα των ντοματών και να τονίσει τις γεύσεις των φρούτων στο κρασί.

«Οι ντομάτες δεν είναι πραγματικά δύσκολο να συνδυαστούν με κρασί», λέει η Nadine Brown, επικεφαλής σομελιέ στο Charlie Palmer Steak στο Capitol Hill. “Υπάρχει μόνο μια μικρή λίστα με πράγματα που δεν συνδυάζονται, όπως ντομάτες με μεγάλα ταννικά κόκκινα ή chardonnay με βαρέλι”.  Τα γεμάτα, δρύινα και τανικά κρασιά θα συγκρούονται με τη φρέσκια οξύτητα των ντοματών.

Με πιάτα που περιέχουν ωμές ντομάτες ή τσιγαριστές ντομάτες, η Brown προτιμά τα «λευκά με υψηλή οξύτητα» όπως Sauvignon Blanc, Albariño, Pinot Grigio, «και, φυσικά, ροζέ».

Το μαγείρεμα των ντοματών μειώνει την οξύτητά τους και αναδεικνύει τα σάκχαρα και τις βαθύτερες γεύσεις τους. Αυτό σας δίνει μια ευρύτερη γκάμα κρασιών για να διαλέξετε.

Έτσι, όπως έχει αποδειχθεί σε δεκάδες περιπτώσεις, το Ξινόμαυρο κάνει εξαιρετικά ταιριάσματα σε πιάτα που έχουν μαγειρευτεί με ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας. «Με πιάτα όπου οι ντομάτες βράζονται ή ψήνονται, θα επέλεγα κόκκινο κρασί με υψηλή οξύτητα που δεν είναι τανικό ή επιθετικό», λέει η Nadine Brown.

Από την Ελλάδα ιδανικοί συνδυασμοί για πιάτα όπου οι ντομάτες παίζουν σημαντικό ρόλο, είναι η γκάμα των Ξινόμαυρων, ιδιαίτερα τα ροζέ.

Ακόμη και με μαγειρεμένες σάλτσες ντομάτας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λευκά κρασιά. Μια καλή σάλτσα ζυμαρικών με βάση την ντομάτα μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά με ένα λευκό με ψηλή οξύτητα, αναδεικνύοντας τις γεύσεις των φρούτων.

Μέσα σε όλες τις οδηγίες σχετικά με το ταίριασμα κρασιού και φαγητού, υπάρχει μια άλλη προσέγγιση, λέει η Μπράουν: «Απλά πιείτε ό, τι σας αρέσει».

Πηγή: OINOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Είμαι άνω των 18 ετών