Syrah: Το κόκκινο κρασί που μας κατέκτησε

Syrah – Το κόκκινο κρασί που μας κατέκτησε Γράψτε σχόλιο

Τα Syrah εμφανίστηκαν στον τόπο μας κάπως καθυστερημένα, αλλά διαδόθηκαν ταχύτατα και αγαπήθηκαν με πάθος. Ενώ στην Ελλάδα –όπως δείχνουν οι αριθμοί– αγαπάμε περισσότερο τα άσπρα «κομψά» κρασιά, στα κόκκινα κρασιά αγαπάμε ό,τι ακριβώς διαθέτει σε αφθονία το Syrah: πολύ σκούρο χρώμα, γλυκά και πικάντικα αρώματα, γευστικό πλούτο και στιβαρή δομή.

Προέλευση και κατηγορίες

Δεν είναι τυχαίο ότι στις χώρες που το Syrah δίνει κρασιά με πλούτο, βάθος και στιβαρότητα (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα), το κλίμα και οι συνθήκες μοιάζουν σημαντικά με τον τόπο καταγωγής της ποικιλίας, την κοιλάδα του Ροδανού στη νότια Γαλλία: μάλλον ζεστές περιοχές με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, με εδάφη και μικροκλίματα που μπορούν να δώσουν «σοβαρά» κρασιά υψηλών φιλοδοξιών και με δυνατότητες μακράς παλαίωσης. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν περιοχές «αφιερωμένες» και «αφοσιωμένες» στη συγκεκριμένη ποικιλία. Τα Syrah, τα βρίσκουμε από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας! Από την άλλη, τα Ελληνικά Syrah έχουν κυρίως ευρωπαϊκό στιλ: με πολύ σκούρο χρώμα, «μαύρα» πιπεράτα και ζωικά αρώματα, σφιχτοδεμένη και δυνατή γεύση, αλλά και στιβαρές, πλούσιες ταννίνες. Καμία σχέση με τη «γλύκα» των αυστραλέζικων κυρίως, αλλά και μερικών νοτιοαφρικάνικων Shiraz, των οποίων οι ταννίνες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Γευστικοί συνδυασμοί

Χωρίς αμφιβολία, τα κρασιά από Syrah είναι κρασιά φαγητού. Ιδίως, δε, τα Ελληνικά ταιριάζουν ιδιαίτερα με μια κουζίνα που έχει ως βάση το κρέας. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για κρασιά θα τα βγάλουν πέρα με επιτυχία συνοδεύοντας κόκκινα κρέατα ψητά στη σχάρα ή στο φούρνο και εξίσου καλά με κάθε είδος πλούσιου κρέατος που είναι μαγειρεμένο με πλούσιες σάλτσες.

Δεν θα μπορούσε, όμως, να πει κανείς με την ίδια βεβαιότητα ότι τα Syrah ταιριάζουν με τη μεσογειακή κουζίνα, κι ας ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι τους από νότιες περιοχές. Διότι ακόμα και τα Syrah του Νέου Κόσμου είναι τόσο πλούσια και πληθωρικά, που –με εξαίρεση το φιλέτο κόκκινου τόνου στη σχάρα– μόνο με πλούσια πιάτα κόκκινου κρέατος και σκληρά παλαιωμένα και έντονα στη γεύση κίτρινα τυριά ταιριάζουν. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι θα γινόταν με τα στιβαρά, σφιχτοδεμένα και ταννικά Ευρωπαϊκά Syrah, αν τους δίναμε για συνοδεία τα ψάρια, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα οποία χαρακτηρίζουν την παλέτα της μεσογειακής κουζίνας. Με την ευκαιρία, να θυμίσουμε πως «μεσογειακή» δεν είναι κάθε κουζίνα των χωρών της Μεσογείου, αλλά η κουζίνα όπου το κρέας –και ιδιαιτέρως το κόκκινο– έχει πολύ διακριτική παρουσία στο τραπέζι, καθώς και όλα τα λιπαρά και πλούσια πιάτα.

Πηγή: Αθηνόραμα

Κρασιά από Syrah

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Είμαι άνω των 18 ετών