Τα ροζέ κρασιά σε στυλ Προβηγκίας, δηλαδή αυτά που έχουν απαλό χρωματισμό και είναι πιο ευκολόπιοτα, έχουν αναδειχτεί σε παγκόσμια τάση. Αυτή η μόδα δεν μπορούσε να αφήσει αμέτοχους τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι άρχισαν να παράγουν premium ροζέ επιλογές από ελληνικές, αλλά και διεθνείς ποικιλίες.
Idylle d’ Achinos, La Tour Melas (Αχινός, Φθιώτιδα)
Ποικιλίες: Grenache Noir – Syrah – Αγιωργίτικο
Το Κτήμα La Tour Melas ξεκίνησε από ένα στοίχημα: ότι μπορεί να παραγάγει ποιοτικά ερυθρά κρασιά στην Ελλάδα και να ανταγωνιστεί αυτά του Bordeaux. Αφού κατάφερε το αρχικό στοίχημα, στη συνέχεια δημιούργησε το Idylle, ένα ελληνικό ροζέ κρασί που δεν έχει γίνει απλώς trend, αλλα το No1 best seller ροζέ στην Ελλάδα. Έντονα αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων ξεχειλίζουν από το ποτήρι. Στο στόμα είναι μέτριου όγκου, με λιπαρή υφή και δροσιστική οξύτητα.
A-Muse Rosé, Κτήμα Μουσών (Άσκρη, Θήβα)
Ποικιλίες: Sauvignon Blanc – Μούχταρο
Στην Κοιλάδα των Μουσών, στη Θήβα, η οικογένεια Ζαχαρία παράγει εξαιρετικά κρασιά και έχει αναβιώσει την ποικιλία Μούχταρο. Το A-Muse είναι ένα χαρμάνι από το φρουτώδες λευκό Sauvignon Blanc και λίγο Μούχταρο. Το Μούχταρο είναι μια ερυθρή ποικιλία με εξαιρετικά υψηλή οξύτητα και άγριες τανίνες. Ο συνδυασμός τους οδηγεί σε ένα ροζέ κρασί με αρώματα φράουλας, κερασιού, ανθέων και εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι μετρίου όγκου, με τονισμένη οξύτητα.
Peplo, Κτήμα Σκούρα (Πελοπόννησος)
Ποικιλίες: Αγιωργίτικο – Syrah – Μαυροφίλερο
Όταν ο Γιώργος Σκούρας αποφασίζει να δημιουργήσει ένα premium ροζέ κρασί, δεν περιμένεις τίποτα λιγότερο από το… Peplo. Είναι ένα από τα πιο ποιοτικά ελληνικά ροζέ κρασιά και έχει πάρει το όνομά του από το πέπλο που σχηματίζεται στον πήλινο αμφορέα όπου μένει για τέσσερις μήνες με τις φλούδες του. Στη μύτη διακρίνεις φράουλα, κεράσι, ροζ γκρέιπφρουτ και άνθη, ενώ αφήνει και μια ορυκτότητα. Ως προς το στόμα, έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα, με δροσερή οξύτητα και τα εσπεριδοειδή κυριαρχούν.
L’ Esprit du Lac, Κτήμα Κυρ-Γιάννη (Αμύνταιο)
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, μετά την επιτυχία με τις Ακακίες, δημιούργησε από τα παλιά αμπέλια του Κτήματος το «Πνεύμα της Λίμνης». Ένα ποιοτικό Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο, μια ψυχρή περιοχή που παράγει κρασιά λιγότερο αλκοολικά, με υψηλές οξύτητες. Έντονα αρώματα ανθέων, γιασεμί και ακακία, και αρώματα από πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως ροδάκινο, βερίκοκο, και άγουρες φράουλες. Στο στόμα είναι ελαφρύ, με ισορροπημένο αλκοόλ και υψηλή οξύτητα.
Alpha Rosé, Κτήμα Άλφα (Αμύνταιο)
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο
Το Alpha Rosé παράγεται από επιλεγμένο αμπελώνα του Αμυνταίου σε υψόμετρο 690 μ. και είναι ένα από τα ροζέ που σε τυφλή δοκιμή στον πρόσφατο Διαγωνισμό Οίνου στη Θεσσαλονίκη έκλεψε την παράσταση.
Στη μύτη κυριαρχούν εσπεριδοειδή, μοσχολέμονο, φλούδες πορτοκαλιών και βοτανικά στοιχεία. Στο στόμα είναι ελαφρύ, με τονισμένη οξύτητα και ισορροπημένο αλκοόλ.
Pink Pull, Κτήμα Καριπίδη (Λάρισα)
Ποικιλίες: Sangiovese
Το ροζέ του Κτήματος Καριπίδη ήρθε ανανεωμένο με νέα ετικέτα και ονομασία: Pink Pull. Πρόκειται για ένα ελκυστικό κρασί από Sangiovese. Έχει αρώματα κυδωνόπαστας, λίτσι, και φλουδας πορτοκαλιού. Στο στόμα είναι λιπαρό με ισορροπημένη οξύτητα.
Rosé de Xinomavro, Αμπελώνες Θυμιόπουλου (Νάουσα)
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος είναι ένας παραγωγός που έχει δώσει άλλη διάσταση στο Ξινόμαυρο. Παράγει κρασιά πιο μοντέρνα, με έντονα ανθικά αρώματα, που πίνονται νέα. Στο ροζέ όμως έχει δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού προσπαθεί να φτιάξει ροζέ που να μπορούν να παλαιώσουν σαν κάποια ισπανικά. Μυρίζοντας το ποτήρι, βρίσκεις κόκκινα ώριμα φρούτα, μαρμελάδα φράουλα, κεράσι, αποξηραμένη ντομάτα και ώριμα άνθη. Στο στόμα είναι γεμάτο, με τονισμένη οξύτητα και λιπαρή αίσθηση.
Domaine Costa Lazaridi Merlot Rosé, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Δράμα)
Ποικιλίες: Merlot
Το οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη έχει μεγάλη ιστορία στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Τα τελευταία χρόνια, ένας φρέσκος αέρας αλλαγών στο οινοποιείο έφερε το Domaine Costa Lazaridi Merlot Rosé. Αρώματα από φρούτα όπως φράουλα και κεράσι αναδίδονται από το ποτήρι, με τα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ, να κυριαρχούν. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα με λιπαρή υφή και δροσιστική οξύτητα.
Mavrosé, Τηνιακοί Αμπελώνες (Τήνος)
Ποικιλίες: Αυγουστιάτης – Μαυροτράγανο
To T-Oinos είναι ένα οινοποιείο που διαθέτει κρασιά στις καλύτερες λίστες των εστιατορίων παγκοσμίως. Παράγει εξαιρετικά premium Ασύρτικα και Μαυροτράγανα, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα το terroir της Σαντορίνης. Το Mavrosé είναι ένα χαρμάνι από την ποικιλία Αυγουστιάτης με λίγο Μαυροτράγανο από αμπελώνες που φτάνουν τα 400 μ. υψόμετρο. Αρώματα κόκκινων φρούτων, ανθέων και μια υφάλμυρη αίσθηση. Στο στόμα έχει μέτριο προς γεμάτο όγκο, με τραγανή οξύτητα.
Silphium, La Tour Melas (Αχινός, Φθιώτιδα)
Ποικιλίες: Grenache – Syrah
Η λίστα αυτή δεν μπορεί παρά να τελειώνει με ένα ακόμα ροζέ του Κύρου Μελά, ένα καθηλωτικό και σπάνιο κρασί, που πήρε το όνομά του από το Σίλφιο, το διασημότερο βότανο της αρχαιότητας. Η μύτη έχει πολυπλοκότητα, αλλά και φινέτσα, με κυρίαρχα τα αρώματα εξωτικών φρούτων. Στο στόμα είναι πλούσιο, ισορροπημένο με εξαιρετική δομή και ευγενικές τανίνες, που του δίνει μια μεγάλης διάρκειας επίγευση. Ένα κρασί περιορισμένης παραγωγής με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης, γεγονός ιδιαίτερα σπάνιο για ένα ροζέ.
.
Ο ειδικός απαντά: Ποιο είναι το σωστό ποτήρι για το ροζέ κρασί; Σε ποια θερμοκρασία το σερβίρουμε και με τι το συνδυάζουμε;
- Τα ροζέ κρασιά θα πρότεινα να τα απολαμβάνετε σε ποτήρια λεπτά και ψηλά, όπως αυτά της Riesling, ή σε ποτήρια με μεγάλο κουπέ και ανοιχτό στόμιο, όπως αυτά της Βουργουνδίας και της γαλλικής ποικιλίας Pinot Noir.
- Η θερμοκρασία πρέπει να είναι από 7-11°C, ανάλογα με το στιλ του κρασιού. Τα πιο ελαφριά πρέπει να τα πίνουμε πιο δροσερά, ενώ τα πιο γεμάτα και πληθωρικά σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία.
- Το ροζέ είναι το απόλυτο καλοκαιρινό κρασί. Συνδυάζεται με όλα τα λαδερά φαγητά, όπως φασολάκια, γεμιστά ή μπριάμ. Επίσης, με μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα και θαλασσινά, αλλά και πίτσες: μαργαρίτα για τα πιο ελαφριά, πικάντικες για τα πιο γεμάτα ή με λαχανικά για τους vegetarians. Φυσικά, ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός αγαπούν να συνδυάζονται με ροζέ κρασιά, είτε ωμά είτε ψητά σε φιλέτο.
Πηγή: Γαστρονόμος